Pardoseala flotanta pe intelesul tuturor
The ART of your Dreams!

Pardoseala flotanta pe intelesul tuturor

pardoseala tehnica

Pardoseala flotanta de la functionalitate la necesitate

O pardoseala flotanta (pardoseala tehnica sau pardoseala ridicata) ofera un etaj structural ridicat deasupra unui substrat solid (de multe ori o placa de beton) scopul fiind acela de a creea un spatiu ascuns pentru trecerea de cabluri, tevi, tubulaturi.

pardoseala flotanta

Pardoseala flotanta

Pardoselile suprainaltate sunt utilizate pe scara larga in cladiri moderne de birouri, si in domenii specializate, cum ar fi centre de comanda, IT, centre de date si sali de calculatoare, unde exista o cerinta pentru serviciile de cabluri, tevi, si de alimentare cu energie electrica sau aer conditionat. O astfel de pardoseala poate fi instalata la inaltimi variind intre 2 cm pana peste  1,200 mm, pentru a se potrivi cu materialele care pot sa fie amplasate dedesubt . Sprijin structural suplimentar si chiar iluminat sunt adesea furnizate sub pardoseala cand aceasta este suficient de inalta astfel incat o persoana sa se tarasca sau chiar sa mearga sub ea.

In SUA dar si in Europa, distributia aerului prin pardoseala a devenit o cale mai usoara si mai usor de folosit pentru a raci o cladire cu ajutorul golului de sub pardoseala flotanta decat o camera speciala de distributie a aerului conditionat.  In centrele de date,  zonele izolate de aer conditionat sunt adesea asociate cu pardoseala tehnica. Placi perforate (grile de ventilatie cu sau fara debit de aer reglabil) sunt in mod uzual plasate sub sistemele informatice pentru a directiona aer conditionat, direct la ele. La randul sau, echipamentul de calcul este adesea conceput pentru a atrage aerul de racire de jos si de a-l evacua in camera. O unitate de aer conditionat atrage apoi aerul din camera, il raceste, si il retrimite sub podea, completand ciclul.

Acest tip de pardoseala este formata dintr-un cadru de metal sau doar suporti reglabili de inaltime ( numite „pedestale”), care ofera suport pentru panourile detasabile ( posibilitate de ridicare a acestora ). Panourile au de obicei dimensiunea de 600 x 600 mm dar se pot fabrica in orice dimensiune solicita clientul. Inaltimea de la picioare / suporti este determinata de volumul de cabluri și alte servicii oferite dedesubt, dar de obicei o inaltime de 15 cm.

Panourile sunt in mod normal fabricate din conglomerat lemnos cu densitate de 750 kg/mc, placate cu tabla de otel, sau incapsulate in otel sau din sulfat de calciu cu densitate de 1450 -1550 kg/mc, deasemenea placate sau incapsulate in otel. Exista si placi cu miez intern din ciment tip cofrag de ou. Panourile pot fi acoperite cu o varietate de finisaje pentru a se potrivi aplicatiei, cum ar fi gresie, covor PVC, laminat de inalta presiune (HPL), marmura, piatra, si finisaje antistatice pentru utilizarea in sali de calculatoare si laboratoare (PVC conductiv sau antistatic, cauciuc, HPL) . Pentru specificitatea laboratoarelor medicale sau a celor farmaceutice (tip camere curate), exista posibilitatea creeari unui spatiu sub pardoseala care va fi inchis definitiv, cu posibilitatea accesului doar in puncte cheie (noduri electrice, etc) prin doze de pardoseala echipate standard sau la cerinta clientului. Pentru acest tip de pardoseala se foloseste placa din sulfat de calciu tip nud-feder, care se va inchide complet la montaj prin sigilare la nivelul imbinarii intre placi.  De obicei aceste panouri vin fara finisaje la partea superioara in vederea montajului ulterior de covor PVC cu aceeasi specificitate de camere curate.

pardoseala flotanta

pardoseala tehnica

Prin panourile din conglomerat lemnos se asigura o rezistenta la foc de cca REI 45′-60′, pentru cele din sulfat de calciu REI 90′-120′,  reactia la foc fiind Clasa 1.

Multe camere de echipamente sau IT aleg o distributie a aerului prin pardoseala pentru a asigura o racire a camerei, cu minim de energie irosita. Aerul conditionat este introdus sub podea si apoi dispersat in sus in camera prin placi pregaurite, grile de ventilatie cu sau fara debit de aer reglabil sau prin conducte indreptate spre/sub echipamente. Sisteme automate de inchidere a sistemelor pot fi instalate sub pardoseala sau chiar si sisteme de stingere a focului in caz de incendiu sub pardoseala.

Multe cladiri de birouri folosesc acum pardoseala flotanta pentru a crea spatii mai flexibile si durabile. Cand aerul conditionat sau alte sisteme de tevi/cable, etc trec prin pardoseala sunt proiectate intr-o cladire de la inceput, cladirea poate fi mai putin costisitoare atat in momentul constructiei si mai putin costisitoare sa functioneze/intretina ulterior  pe durata de viața a cladirii. Aerul /cablurile etc prin pardoseala necesita mai putin spatiu la nivel de etaj, reducand astfel inaltimea totala a cladirii, care duce imediat la reducerea costului pentru fatada cladirii dar si a incalzirii acesteia. Suflantele si sistemele de manipulare a aerului necesare pentru aerul prin pardoseala sunt mult mai mici si necesita mai puțina energie, deoarece aerul cald se ridica in mod natural prin spatiu, vine in contact cu oamenii si echipamentele care dau aer cald si il ridica la tavan. In plus, atunci cand cladirile sunt proiectate pentru a combina pereti modulari, sisteme electrice modulare si podea flotanta, spatiul in interiorul cladirii poate fi reconfigurat in câteva ore, in comparatie cu mijloace clasice si costisitoare de a demola ziduri si gauri sape / parchete, podelele ceramice pentru a schimba rutele electrice sau alte servicii. Cum din ce in ce mai multe companii construiesc sau renoveaza cladiri pentru a satisface cerinta LEED (Leadership in Energy & Environmental Design), sistemele de pardoseala flotanta vor avea din ce in ce mai multa cautare, fiind folosite in cele mai diverse domenii. Statistic se indica faptul ca aproximativ 25 % din toate cladirile noi sunt construite pentru a satisface cerintele LEED azi.

Deoarece panourile sunt putin scoase odata ce echipamentul a fost instalat, spatiul de sub pardoseala este rareori curatat, si se strange praf care face munca pe cabluri sub podele un loc de munca murdar. Deasemenea detectoarele de fum sub podea pot fi declansate de praf,  rezultand alarme false.

Iata de ce inainte de montajul pardoselilor flotante se recomanda ca stratul suport (beton de cele mai multe ori) sa fie tratat antipraf cu o substanta tip A+B sau doar de intarire superficiala a acestuia pentru a elimina praful ce se va forma. Deasemenea orice firma de montaj profesionista va pune la dispozitia clientului lor o ventuza de ridicare a panorilor pentru un acces facil la zonele ce necesita curatenie sau interventie. Pentru panourile cu finisaj de mocheta din cladirile de birouri ventuza este una speciala.

Probleme structurale, cum ar fi panouri care se misca  si diferente aparute intre panouri, pot provoca daune semnificative atat echipamentelor cat si ranirea personalului. Inspectii periodice pentru integritatea structurala a unui sistem de podea ridicata poate ajuta la identificarea si reducerea problemelor.

Multe dintre aceste probleme pot fi atribuite instalarii/montajului incorect. Inainte si in timpul instalarii, ar trebui acordata atentie marita stratului suport, care trebuie sa fie curat de moloz sau alte materiale si ar trebui sa fie cat mai drept posibil.

Pardoseala tehnica

pardoseala flotanta

Peretii din jurul podelei trebuie sa fie cat mai in vinclu posibil pentru a minimiza nevoia de taiere a panourilor de pardoseala si pentru a minimiza balansarea panourilor si aparitia lufturilor. Toate acestea au implicatii directe si la sistemele de racire realizate sub pardoseala.

Instalarea unui sistem de pardoseala flotanta poate schimba comportamentul termic al cladirii prin reducerea interactiunii dintre aporturile de caldura si placa de beton, Aceasta pardoseala ridicata servește ca o separare intre camera si placa.

Din punct de vedere al structurii de rezistenta a panourilor, vorbim de:

  1. panouri care sunt asezate strict pe pedestale cu inaltimi variabile si reglabile care confera rezistenta suficienta unor incarcaturi de pana la 4,5 kN/mp. Sarcina distribuita;
  2. panouri asezate pe pedestale legate intre ele prin traverse din otel cu diverse grosimi ale tablei (traverse light sau heavy) care ridica sarcina distribuita la valori ce sar de 5kN/mp;
  3. panouri asezate pe o retea alcatuita din pedestale cu cap special in care se aseaza traverse tubulare cu dimensiuni de 50 x 20 mm, si care suporta sarcini ridicate de 12kN/mp;
  4. bineinteles vorbim si de cadre cu specificitate ridicata pentru zone sensibile la miscari, unde structura portanta este o intreaga retea tubulara fixata mecanic de placa de beton astfel incat rezistenta este marita la 45kN/mp si la miscari seismice ample.

Mediul de lucru este cel care decide cu exactitate metodele de montaj: cu sau fara traverse, cu prindere sau fara prindere mecanica la partea inferioara, tratare stratului suport antipraf sau antistatic, montarea sau nu a traverselor sau tevilor rectangulare, legarea la pamant a sistemelor electrice, folosirea sau nu a grilelor de ventilatie, etc.

Instalarea propriu-zisa trebuie sa fie in conformitate cu practicile clientului.

Un alt avantaj al folosirii pardoselilor flotante este acela ca pot fi oricand relocate fara costuri substantiale si panourile pot fi pe alocuri schimbate in zonele decupate sau stricate din varii motive.

Pentru orice alte detalii tehnice, de montaj, consultanta livrare va rugam sa ne contactati la:

Tel. fix: +4021 2243779
Tel. mobil: +4 0765009111
Fax: +4031 8156067

Daca doriti o oferta, va rugam sa completati acest formular.

Magazinul nostru online




Suntem partener

SYZ GROUP

Inscrie-te la Newsletter

Site-urile noastre

Back To Top